GIACOMO TINARI
Work
projects
la guardia
sydney tower
dalian
  central library
ayala triangle
multimodal hub
digital tectonics
research center
vertical urbanism
restoring wright
spatial overlap
cultural center
fabrication
About
Contact
helsinki central library



Helsinki, Finland

Our proposal for a new central library of Helsinki has no threshold only a periphery, an invitation.

The gentle slope of the Makasiinipuisto park promenade leads to the heart of the design, an eighteen meter high glass roofed central courtyard; the green lung.

Connecting to all major program areas and behaving as a pedestrian distributor the courtyard and hanging gardens elude to a lively urban piazza . The children's space, offices, workrooms and restaurants reside to the north of the green lung. While on the southern end is the library, illuminated through a system of skylights and redirection lighting systems.
Collaboration with:

Sergio González, Luis Muñiz, Stephan Sobl, Giacomo Tinari

Energy & Building Performance:

Bernhard Sommer



The restaurant has been elevated from the ground floor in order to take full advantage of the sites picturesque views. An independent entrance allows the client service facilities to serve park visitors when the library is closed. A delicate interplay between collective public spaces and private alcoves engages the visitor and ensures equality and access of the buildings services.